Behandeling

Het behandelen van histamine intolerantie of een allergie kan op meerdere manieren. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van verschillende behandelingsmethoden. Om te beginnen kan je voedingsmiddelen met veel histamine en zogenaamde histaminevrijzetters zoveel mogelijk vermijden. Bij histamine intolerantie doe je dit voor langere tijd en bij een allergie alleen als je met een allergeen in contact bent gekomen. Op deze site vind je een overzicht van producten die je beter wel of niet kan eten. Naast een histaminevrij dieet kan een arts voor een behandeling histamine intolerantie ook enzympreparaten, voedingssupplementen of medicijnen aanraden.

Dieet met aanvullende behandelingen

Als je een voedselallergie hebt, hoef je geen histaminevrij dieet te volgen. Alleen als je in aanraking bent gekomen met een allergeen, kun je gedurende korte tijd op je voeding letten. Zo voorkom je dat je de allergische reactie verergert. Ben je histamine intolerant of kom je regelmatig in aanraking met een allergeen (zoals bij hooikoorts)? Dan is een histaminevrij dieet vaak wel aan te raden.

Een histaminevrij dieet is een behoorlijk streng dieet dat je minimaal drie tot vier weken moet zien vol te houden om enig effect te kunnen zien. Er zijn veel voedingsmiddelen die je zoveel mogelijk moet vermijden, zoals verschillende soorten vlees, vis en zuivel, alcohol, kruiden en sommige soorten groenten en fruit. Als er sprake is van een tekort aan diamine oxidase (DAO) als gevolg van ontstekingen in de darmen, kan een dieet gecombineerd worden met een darmsanering. Na de darmsanering zal de hoeveelheid DAO in je lichaam vaak vanzelf weer aangevuld worden. Je psychische gesteldheid is bij histamine intolerantie ook belangrijk. De klachten kunnen namelijk verergeren als je veel stress hebt. Daarom kan een arts ervoor kiezen om psychische begeleiding een onderdeel te laten zijn van de behandeling histamine intolerantie.

Aanbevolen producten

Enzympreparaten, voedingssupplementen of medicijnen

Bij een histamine intolerantie behandeling kan er ook voor worden gekozen om enzympreparaten of voedingssupplementen in te nemen. Enzympreparaten met de stof DAO vullen het tekort aan DAO direct aan. Voedingssupplementen met bijvoorbeeld koper of zink vullen eventuele tekorten aan deze voedingsstoffen aan. Deze voedingsstoffen bevorderen de aanmaak van DAO en/of helpen bij de afbraak van histamine. Het is ook mogelijk dat een arts medicijnen voorschrijft voor de histamine intolerantie behandeling of de behandeling van een allergische reactie. Dit gaat dan vaak om antihistaminica. Deze medicijnen gaan de werking van histamine in het lichaam tegen, waardoor de klachten kunnen verminderen. Verder kan een arts medicijnen voorschrijven om de onderliggende oorzaak van histamine intolerantie te bestrijden.

Adrenaline

Adrenaline wordt in sommige gevallen ook ingezet om de werking van histamine tegen te gaan. Dit wordt dan met een injectie toegediend. Hier wordt alleen voor gekozen als de situatie levensbedreigend is, bijvoorbeeld bij een levensbedreigende allergische reactie of bij een sterke bloeddrukdaling bij ernstige verwondingen.

adrenaline

Immunotherapie

Bij een voedselallergie kan ook immunotherapie een positief effect hebben. Bij immunotherapie wordt je lichaam minder gevoelig gemaakt voor histamine. Dat wordt gedaan door langere tijd regelmatig juist wél voeding te eten waar je allergisch voor bent, maar dan in kleine, veilige hoeveelheden. Of door kleine doses van deze voeding  in te spuiten. Op die manier kan je lichaam heel geleidelijk wennen aan de aanwezigheid hiervan, waardoor de reacties na verloop van tijd minder heftig worden. Dit proces kan meerdere jaren duren. Als het aanslaat, is het echter wel een duurzame oplossing. Hierdoor kan de allergie op een gegeven moment zelfs helemaal verdwijnen.