Diagnose stellen kan lastig zijn

Het kan soms lang duren voordat een arts de diagnose ‘histamine intolerantie’ durft te stellen. In de eerste plaats komt dit doordat het maar bij 1 op de 100 mensen voorkomt. Daarom is het niet het eerste waar een arts aan zal denken. Daarbij lijken de symptomen van histamine intolerantie erg veel op die van een allergie. Vaak wordt dan ook gedacht dat het om een allergie gaat. Het vergt daarom vaak wat uitgebreider onderzoek om de diagnose ‘histamine intolerantie’ te stellen. Verschillende testen en een eliminatie/provocatie dieet kunnen hierbij helpen.

kaas

Allergietest

In de meeste gevallen raadt een arts eerst aan om te onderzoeken of je een allergie of een andere intolerantie hebt. Allergieën en andere intoleranties komen vaker voor dan histamine intolerantie. De kans dat het om een allergie of een ander soort intolerantie gaat is dus groter. Met verschillende testen kan een arts onderzoeken of je een allergie of intolerantie hebt, zoals een huidpriktest of een bloedtest.

Eliminatie/provocatie dieet

Is er geen allergie of intolerantie vastgesteld? Dan kan het zijn dat je histamine intolerant bent. Om vast te kunnen stellen dat er sprake is van histamine intolerantie kun je een zogenaamd eliminatie/provocatie dieet volgen. Dit houdt in dat je alle voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken weglaat uit je voedingspatroon. Na vier tot zes weken voeg je ze weer één voor één toe. Nemen de klachten af tijdens het dieet en weer toe als je voedingsmiddelen toevoegt? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je inderdaad histamine intolerant bent. Ook kun je op deze manier ontdekken door welke voedingsmiddelen de klachten worden veroorzaakt.

Voordat je start met het dieet kun je het beste eerst een arts of diëtist raadplegen. Deze persoon kan je advies geven. Het verdient aanbeveling om tijdens het hele proces een voedingsdagboek bij te houden. Hierin noteer je elke dag alles wat je eet en drinkt. Zo maak je inzichtelijk welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.

Best verkochte boeken

Histamine intolerantie test

Histaminegehalte testen

Door het onderzoeken van urine, feces of bloed kan worden vastgesteld hoe hoog je histaminegehalte is. Bij elk individu is de histaminedrempel echter verschillend. Dat betekent dat de ene persoon bij een lagere hoeveelheid histamine al last krijgt van klachten, terwijl een ander persoon dan nog nergens last van heeft. Daarom kan de arts niet altijd met zekerheid stellen dat het histaminegehalte te hoog is. Een verhoogd histaminegehalte hoeft ook niet te wijzen op histamine intolerantie. Het kan dan namelijk ook om een allergie gaan, aangezien hierbij ook sprake is van een verhoogd histaminegehalte. Wel is zeker dat de klachten niet of niet alleen door een andere intolerantie worden veroorzaakt. Bij andere intoleranties speelt histamine namelijk geen rol.

DAO-gehalte testen

Bij histamine intolerantie is er sprake van een tekort aan het enzym DAO in het lichaam of is de werking van dit enzym verminderd. Het enzym DAO breekt histamine af in de darmen. Om te onderzoeken of je histamine intolerant bent kun je een DAO test doen. Met deze histamine intolerantie test meet je het DAO-gehalte in je bloed. Als dit lager is dan normaal, gaat het waarschijnlijk om histamine intolerantie. Zijn de waarden iets lager dan normaal? Dan is histamine intolerantie niet met zekerheid vast te stellen. Een verminderde werking van DAO kun je helaas niet meten met een DAO test. Als je een histaminevrij dieet volgt én een DAO test doet, kan je met meer zekerheid vaststellen of je wel of niet histamine intolerant bent.

kaas