Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten wat histamine is. Histamine is een lichaamseigen stof. Dit is dus een stof die bij ieder mens van nature in het lichaam voorkomt. Het heeft verschillende functies in ons lichaam en het is dus een belangrijke stof. De hoeveelheid histamine die in het bloed aanwezig is verschilt per persoon, evenals de tolerantiedrempel voor deze stof.

Biogene amine en neurotransmitter

Histamine is een biogene amine. Dat is een moeilijk woord voor stoffen die door levende organismen worden aangemaakt. Ze spelen een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties. Onder andere bij de spijsvertering, de ademhaling, de bloedsomloop en het hartritme. Daarnaast is histamine ook onze belangrijkste neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het impulsen overdraagt tussen zenuwcellen.

Dus wat is histamine intolerantie dan?

Histamine intolerantie komt bij ongeveer 1% van de mensen voor en dan met name bij vrouwen. Dat betekent dat ongeveer 150.000 Nederlanders hier last van hebben. Nu wil je natuurlijk graag antwoord op de vraag: ‘wat is histamine intolerantie?’. Bij een intolerantie ben je overgevoelig voor een bepaalde stof of heb je niet genoeg enzymen om een bepaalde stof af te breken. Bij histamine intolerantie breekt het lichaam histamine niet goed af door een tekort aan DAO, waardoor er snel een teveel aan histamine in het lichaam aanwezig is. Dit kan verschillende vervelende klachten tot gevolg hebben. Bij welke hoeveelheid er klachten optreden is per persoon verschillend, omdat we allemaal onze eigen tolerantiedrempel hebben. De ene persoon kan dus beter tegen een bepaalde hoeveelheid histamine dan de ander.

Best verkochte boeken

Lichaamseigen stof, maar ook aanwezig in voeding

Ons lichaam maakt zelf histamine aan, maar de stof komt ook voor in diverse voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die het vrijmaken van histamine uit onze lichaamscellen bevorderen, de zogenaamde ‘histaminevrijzetters’. Als je histamine intolerant bent, is het daarom erg belangrijk dat je let op wat je eet. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel histamine of bevorderen het vrijgeven van histamine, waardoor je histaminegehalte ineens een stuk hoger wordt. Bij een bepaalde hoeveelheid kan dit jouw tolerantiedrempel overschrijden en als gevolg hiervan kun je klachten krijgen. Met een histamine arm of histaminevrij dieet kun je deze klachten zoveel mogelijk verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Diamine oxidase

In je lichaam is ook een enzym aanwezig met de naam diamine oxidase (DAO). Dit enzym zorgt ervoor zorgt dat de histamine in de voedingsmiddelen die je eet weer wordt afgebroken. Het kan echter zo zijn dat er te weinig van dit enzym in je lichaam aanwezig is of dat de werking van dit enzym is verminderd. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals medicijn- of alcoholgebruik of een chronische aandoening. In dat geval zal je bij het eten van voedsel waar veel histamine in zit of dat histamine vrij zet, last krijgen van allergie verschijnselen. Je kunt hierbij denken aan jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen, diarree, hoofdpijn of overgeven.

kaas

Histamine intolerantie vs. allergie

Omdat de symptomen vrijwel hetzelfde zijn als bij een allergie wordt dit vaak met elkaar verward. In beide gevallen is het stofje histamine verantwoordelijk voor de klachten. Bij een allergie komt er echter een grote hoeveelheid histamine vrij als je in aanraking komt met een allergeen. Bij histamine intolerantie komt er niet meer histamine vrij, maar heeft je lichaam moeite met de afbraak van histamine.