Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten wat histamine is. Histamine is een lichaamseigen stof, dus een stof die bij iedere mens van nature in het lichaam voorkomt. Maar de hoeveelheid aanwezige histamine verschilt per persoon. Ook heeft niet iedereen evenveel behoefte aan de stof. Als je intolerant oftewel extreem overgevoelig bent voor histamine, zal je lichaam reageren als de hoeveelheid histamine in je lichaam boven een bepaalde grens komt. Er kunnen dan allerlei lichamelijke klachten optreden. Ook die grens is voor ieder histamine intolerant persoon anders.

Lichaamseigen stof, maar ook aanwezig in voeding

Histamine intolerantie komt bij ongeveer 1% van de mensen voor en dan met name bij vrouwen. Dat betekent dat zo ongeveer 150.000 Nederlanders er last van hebben. Naast de van nature in het lichaam aanwezige histamine, komt de stof ook voor in diverse voedingsmiddelen. Dat betekent dat mensen die er overgevoelig voor zijn, erg goed moeten opletten wat ze eten. Krijg je teveel binnen, dan kan je lichaam daar heftig op reageren. Met een histamine arm dieet kun je de mogelijke klachten voorkomen of op zijn minst binnen de perken houden.

Biogene amine en neurotransmitter

Histamine is een biogene amine. Dat is een moeilijk woord voor stoffen die door levende organismen worden aangemaakt. Ze spelen een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties. Onder andere bij de spijsvertering, de ademhaling, de bloedsomloop en het hartritme. Daarnaast is histamine ook onze belangrijkste neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het impulsen overdraagt tussen zenuwcellen. Er bestaan twee soorten histamine. De ene soort is door het menselijk lichaam zelf aangemaakt, de andere komt je lichaam binnen via voeding.

Diamine oxidase

Je hebt in je lichaam ook een enzym genaamd diamine oxidase die ervoor zorgt dat histamine in voedsel dat je nuttigt weer wordt afgebroken. Maar het kan zijn dat je te weinig van dit enzym in je lichaam hebt. In dat geval zal je bij het eten van voedsel waar veel histamine in zit, last krijgen van allergie verschijnselen, zoals jeuk, huiduitslag, diarree, hoofdpijn of overgeven. In dat geval is er dus sprake van een histamine intolerantie.