Stappenplan

Stappenplan: van symptoom tot oplossing

Als je last hebt van histamine intolerantie, kan het soms een lange weg zijn tot er een goede oplossing is gevonden. Als eerste moet worden vastgesteld of er sprake is van een allergie of van een histamine intolerantie. De symptomen zijn vrijwel hetzelfde, waardoor dit niet direct duidelijk is. Wel is het zo dat bij een histamine intolerantie de symptomen vaker kunnen optreden en niet direct gelinkt kunnen worden aan een allergeen. Pas nadat je zeker weet dat het om histamine intolerantie gaat, kun je gaan onderzoeken wat voor jou de beste behandeling is. Histamine intolerantie gaat helaas niet zomaar over. Een groot deel van de mensen zal hier hun hele leven last van hebben. Er zijn echter altijd wel dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

Diagnose stellen en de oorzaak vinden

Het stellen van de diagnose histamine intolerantie kan lastig zijn. De beste methode om te ontdekken of je histamine intolerant bent is een speciaal histamine arm dieet volgen. Hierbij wordt voortdurend geobserveerd hoe je reageert op de onderdelen van het dieet. Je komt er dan ook achter welke voedingsmiddelen de meeste klachten veroorzaken. Een andere mogelijkheid is een DAO histamine intolerantie test. Met deze test kan het DAO-gehalte in het lichaam worden vastgesteld. Als dit te laag is, kan er sprake zijn van histamine intolerantie.

Als eenmaal is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een histamine intolerantie, moet vervolgens worden beoordeeld wat de oorzaak hiervan is. Dit kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking zijn waarbij te weinig enzymen worden aangemaakt in de darmen, maar het kan ook zijn ontstaan door bijvoorbeeld alcohol of medicijngebruik. In de laatste twee gevallen is er vaak slecht tijdelijk sprake van histamine intolerantie. Als je de oorzaak namelijk weg kunt nemen, zal je er geen last meer van hebben.

Best verkochte boeken

Bepalen van de juiste aanpak

Afhankelijk van de oorzaken van de histamine intolerantie, kan vervolgens de juiste aanpak worden vastgesteld. Er kan sprake zijn van een eenmalige of kortstondige situatie. Zo kan de aandoening bijvoorbeeld het gevolg zijn van tijdelijk gebruik van medicijnen die de belangrijke enzymen blokkeren. Maar het kan ook zo zijn dat de intolerantie wordt veroorzaakt door een chronische aandoening. In dit laatste geval moet er worden gezocht naar een oplossing voor de lange termijn.

Medicijnen of supplement

Is de intolerantie het gevolg van een eenmalige of kortstondige situatie? Dan is het in de eerste plaats goed om te kijken of de oorzaak kan worden weggenomen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen als de oorzaak alcoholgebruik is. Is de oorzaak medicijngebruik? Dan kan je niet altijd stoppen met het gebruik van medicijnen. In dat geval kan worden gekozen voor het gebruik van een DAO-supplement. Dit is een voedingssupplement in de vorm van een capsule, die het enzym diamine oxidase bevat. Door dit enzym weer aan te vullen zal de histamine sneller worden afgebroken. Verder kan ervoor worden gekozen om antihistaminica te gebruiken of een voedingssupplement met koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C.

Supplementen
Gezond eten

Levenslang dieet

Wanneer de klachten worden veroorzaakt door een meer chronische aandoening zal je meer baat hebben bij een structurele oplossing. Een uitgebalanceerd histamine arm dieet bijvoorbeeld, waarbij je alle voedingsstoffen die histamine bevatten of de aanmaak hiervan bevorderen zoveel mogelijk moet vermijden. Dit is een behoorlijk streng dieet, waar je je hele leven aan vast zit. Het is echter wel de beste garantie op het uitblijven van de klachten en je hoeft niet levenslang supplementen of medicijnen te gebruiken.