Supplementen

Heb je een allergie of ben je histamine intolerant? Dan kan het goed zijn om supplementen te gebruiken. Bij histamine intolerantie kunnen de klachten worden verminderd met DAO supplementen. Volg je een histaminevrij dieet? Je kunt er dan voor kiezen om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen.

kaas

DAO supplementen

Als je histamine intolerant bent, breken je darmen histamine niet goed af. Dit komt doordat er in je darmen een tekort is aan het enzym DAO of doordat de werking van dit enzym minder goed is. Het kan daarom helpen om bij histamine intolerantie de hoeveelheid DAO in je lichaam aan te vullen met een DAO supplement, oftewel een enzympreparaat. Ondanks dat nog niet wetenschappelijk is bewezen dat dit ook echt helpt om de klachten te verminderen, is het toch aan te raden om dit eens te proberen. Veel mensen zijn hier namelijk wel positief over.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse maaltijd. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen, capsules, poeders of drankjes. Meestal bevatten ze één vitamine, mineraal of bioactieve stof waar de gebruiker een tekort aan heeft. Er zijn echter ook voedingssupplementen waar een combinatie van verschillende stoffen in zit.

Best verkochte boeken

Supplementen bij histamine intolerantie

Bij histamine intolerantie kan je voedingssupplementen met koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C nemen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkt, maar er zijn verschillende positieve verhalen over. Deze vitamines en mineralen helpen DAO met de afbraak van histamine. Daarbij helpt koper ook bij het verhogen van het DAO-gehalte. Vaak wordt histamine intolerantie ook (gedeeltelijk) veroorzaakt door een tekort aan één of meerdere van deze stoffen. Als je weet van welke van deze stoffen je een tekort hebt, is het aan te raden om dit aan te vullen met voedingssupplementen.

Supplementen bij een histaminevrij dieet

De meeste mensen die gezond en gevarieerd eten krijgen alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen. Maar als je een speciaal histaminevrij dieet volgt, is histamine niet de enige stof die je niet binnenkrijgt. In alle verschillende producten die je niet langer eet, zitten natuurlijk ook allerlei andere stoffen. Die stoffen loop je nu mis, terwijl je lichaam ze wel nodig heeft. Je kunt er eventueel voor kiezen om je voeding aan te vullen met voedingssupplementen. Het is voornamelijk belangrijk om te letten op je ijzer en vitamine A inname. IJzer zit in vis, vlees en verschillende soorten groenten. Vitamine A vind je in melk, kaas en lever. Kijk of je dit uit andere voedingsmiddelen kunt halen of vul aan met een voedingssupplement.

kaas

Welke supplementen heb jij nodig?

Voordat je zomaar supplementen gaat innemen, is het beter om eerst te kijken welke supplementen je nodig hebt. Alleen bij histamine intolerantie heeft het zin om enzympreparaten, koper, zink, vitamine B6 en/of vitamine C te gebruiken, omdat je alleen dan een tekort aan DAO hoeft aan te vullen. Het is nog beter om eerst te kijken of je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof, zodat je niet meer supplementen neemt dan nodig. Een teveel van een bepaalde stof is namelijk ook niet goed voor de gezondheid.

Volg je een histaminevrij dieet? Dan kan het goed zijn om supplementen met ijzer en vitamine A in te nemen. Soms kun je dit alsnog wel uit andere voedingsmiddelen halen die je nog wel mag eten, maar het kan zijn dat je dieet daardoor te eenzijdig wordt. Houd hier rekening mee en kies – als dat nodig is – voor een voedingssupplement.