Diagnose stellen kan lastig zijn

Het kan soms erg lang duren voordat een arts de diagnose ‘histamine intolerantie’ durft te stellen. In de eerste plaats komt het maar bij 1 op de 100 mensen voor en is het dus niet het eerste waar een arts aan zal denken. De symptomen lijken erg veel op die van een ‘gewone’ allergie en die diagnose is dan ook veel meer voor de hand liggend. Om vast te kunnen stellen dat er sprake is van histamine intolerantie kun je een zogenaamd eliminatie/ provocatie dieet volgen. Dit houdt in dat je voedingsmiddelen waar je klachten van krijgt weglaat uit je dieet. Na een tijdje voeg je ze dan juist een voor een weer toe.

Eliminatie/ provocatie dieet

Op die manier kun je elimineren wat de producten zijn die de klachten veroorzaken. Door alle voedingsmiddelen die veel histamine bevatten te schrappen van je menu, verdwijnen als het goed is je klachten. Na zo’n vier weken voeg je ze dan geleidelijk weer toe. Komen de klachten dan weer terug, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van histamine intolerantie. Het verdient aanbeveling om tijdens dit hele proces een voedingsdagboek bij te houden. Hierin noteer je elke dag alles wat je eet en drinkt. Zo hou je het beste overzicht over de verschillende producten en de klachten die ze veroorzaken.

Onderzoeken lastig vanwege verschillende drempelwaardes

Toch hoeft het op zichzelf niet zo heel moeilijk te zijn om de diagnose ‘histamine intolerantie’ te stellen. Door het onderzoeken van urine, feces of bloed kan worden vastgesteld hoe hoog je histamine gehalte is. Het lastige is vervolgens wel dat bij ieder persoon de drempelwaarde anders is. Dat betekent dat de ene persoon bij een lagere hoeveelheid histamine al klachten vertoont dan een andere persoon. Daardoor zal een arts niet snel met zekerheid de diagnose durven stellen. Het eliminatie/ provocatie dieet is weliswaar een trager proces, het biedt wel meer zekerheid. Bovendien is het dieet behalve een diagnostisch onderzoek op zichzelf natuurlijk ook al meteen een begin van de behandeling.