Stappenplan van symptoom tot oplossing

Als je last hebt van histamine intolerantie kan het soms een lange weg zijn tot er een goede structurele oplossing is gevonden. Als eerste stap moet worden vastgesteld of er sprake is van een ‘gewone’ allergie of van een histamine intolerantie. De symptomen kunnen namelijk erg veel op elkaar lijken. Wel is het zo dat bij een intolerantie de symptomen vaak minder snel optreden en het afhankelijk is van de dosis van de stof die de klachten veroorzaakt óf ze überhaupt optreden.

Diagnose stellen en de oorzaak vinden

Het stellen van de juiste diagnose kan erg lastig zijn. De beste methode is door een speciaal dieet te volgen, waarbij voortdurend wordt geobserveerd hoe je reageert op de onderdelen van het dieet. Als eenmaal is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een histamine intolerantie, moet vervolgens worden beoordeeld wat de oorzaak hiervan is. Dit kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking zijn waarbij te weinig enzymen worden aangemaakt in de darmen, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld alcohol of medicijngebruik.

Bepalen van de juiste aanpak

Afhankelijk van de oorzaak van de intolerantie, kan vervolgens de juiste aanpak worden vastgesteld. Als er sprake is van een eenmalige of kortstondige situatie, bijvoorbeeld als gevolg van tijdelijk gebruik van medicijnen die de belangrijke enzymen blokkeren, kan worden gekozen voor het gebruik van een DAO-supplement. Dit is een voedingssupplement in de vorm van een capsule, die het enzym diamine oxidase bevat. Door dit enzym weer aan te vullen zal de histamine snel worden afgebroken.

Levenslang dieet

Wanneer de klachten worden veroorzaakt door een meer chronische aandoening zal je meer baat hebben bij een structurele oplossing. Een uitgebalanceerd dieet bijvoorbeeld, waarbij alle voedingsstoffen die histamine bevatten of de aanmaak ervan door je lichaam stimuleren verboden zijn. Dit is een behoorlijk streng dieet, waar je je hele leven aan vast zit, maar het is wel de beste garantie op het uitblijven van de klachten.